Naar inhoud
zonnepanelen slimme keus

Zonnepanelen, hoe werkt dat?

Zonnepanelen zijn populair. Ook jij denkt erover na. Maar waar moet je dan precies aan denken? Hoe werkt het precies? 
7 december 2020
Als je om je heen kijkt, zie je steeds meer zonnepanelen. Op daken van huizen, in weilanden en zelfs langs de snelweg. En dat is niet voor niets. Zonnepanelen zijn niet alleen duurzaam, ze besparen ook nog eens op de energiekosten. Wil jij ook zonnepanelen laten installeren? We helpen je graag op weg. Met tips over de aanschaf, installatie en je woonverzekering bijvoorbeeld. Lees snel verder!

Zonnepanelen verzekeren

Laten we beginnen met dat laatste, het makkelijkste deel. Zonnepanelen verzekeren. Waarom dat zo makkelijk is? Ze vallen gewoon binnen je opstalverzekering. Als ze goed vastzitten aan je huis ten minste. Zo h\oef je je dus geen zorgen te maken bij schade door bliksem, brand of storm.

Vergunning voor zonnepanelen

Voordat je zonnepanelen neemt, is het handig om te weten of je een vergunning nodig hebt. Meestal kun je zonnepanelen zonder vergunning laten installeren. Past de installatie niet in het bestemmingsplan? Dan heb je wel een vergunning nodig. Wil je weten of jij een vergunning nodig hebt? Doe dan de vergunningscheck makkelijk en snel online.

Weet je op welk deel van het dak je de zonnepanelen wilt plaatsen? Check dan of het dak van je huis de installatie kan dragen. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren en zorg ervoor dat het dak in topconditie is.

Verschillende soorten

Zodra je weet of je een vergunning nodig hebt, kun je echt aan de slag. Kies eerst welke soort paneel het beste bij jou past. Bijvoorbeeld van glas en kunststoffolie of helemaal van glas. Of ga je voor luxe en kies je voor de zonnedakpan? Dit zijn zonnepanelen die verwerkt zijn in je dakpannen.

Let bij het maken van deze keuze ook op de kosten en het rendement dat het je oplevert. Zo zijn de zonnedakpannen op dit moment nog heel duur. Maar levert het minder energie op dan de vaak gebruikte mono- of polykristalzonnepanelen.

De installatie

Heb je een keuze gemaakt? Denk dan goed na over het bedrijf waar je de zonnepanelen koopt. En door wie je ze laat installeren. De concurrentie in de markt is behoorlijk, maar goedkoop blijft vaak duurkoop. Een goede leverancier en installateur bespaart uiteindelijk een hoop problemen.

Let erop dat de installatie aangesloten wordt op een aparte stroomgroep of groepenkast. Zorg voor een veilige installatie, bijvoorbeeld met micro-omvormers of vlamboogdetectie. Zo voorkom je dat kapotte zonnepanelen brand kunnen veroorzaken.

Haal het beste uit je zonnepanelen

Na de installatie is het tijd voor het opwekken van je eigen energie. Schone zonnepanelen leveren het beste werk. Wil je het maximale uit je zonnepanelen halen? Laat ze dan regelmatig schoonmaken door een specialist. Ga niet zelf aan de slag. Het is erg gevaarlijk en je kunt de panelen makkelijk beschadigen. Ook is het belangrijk om de zonnepanelen minstens 1 keer in de 3 jaar te laten controleren.

Zonnepanelen beschermen tegen diefstal

Een zonnepaneel is een geliefd product. Ook onder dieven. Zorg er dus voor dat je zonnepanelen goed vastzitten, bijvoorbeeld met anti-diefstalbouten. Heb je geen zonnepanelen op het dak, maar staan ze op de grond? Zet er dan een hek omheen of zorg voor elektrische beveiliging. Zo geef je dieven geen kans. Vraag ook de serienummers van de zonnepanelen op bij je installateur. Worden ze toch gestolen, dan kun je ze hiermee beter terugvinden.

Zitten je zonnepanelen goed vast aan je huis? Dan vallen ze dus gewoon onder je FBTO Opstalverzekering. En zijn je zonnepanelen verzekerd als ze toch gestolen worden. Of beschadigen door bijvoorbeeld brand of stormschade. Ben je nog niet verzekerd bij FBTO? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel dat kost. Afsluiten kan direct online. Zo zijn je zonnepanelen gelijk verzekerd.

Misschien vind je dit ook interessant...