Naar inhoud
verschil inboedel opstal

Het verschil tussen opstal en inboedel 

Hoe bescherm je je huis en spullen voor schade? En wat is het verschil tussen opstal en inboedel verzekeren?
19 mei 2021
Home, sweet home. Thuis is de plek waar je je veilig voelt en beschermd wilt zijn. Dus is het zaak om ook je huis en spullen goed te verzekeren, waar je ook bent. Hoe doe je dat? We geven je in deze blog een aantal tips.

Schade aan je huis verzekeren

De belangrijkste woonverzekering is waarschijnlijk wel je opstalverzekering. Dat is de verzekering voor je huis en alles wat daaraan vastzit. Denk bijvoorbeeld aan de muren, een vaste vloer, het dak, zonnepanelen , de garage en het tuinhuisje. Is je huis beschadigd door een storm, bliksem, brand of zware regen? Of heeft een inbreker met een koevoet je huis beschadigd? Dan verzekert jouw opstalverzekering de schade.

Niet alleen jijzelf wilt dat je huis zijn waarde behoudt. Ook de hypotheekverstrekker (bijvoorbeeld de bank) wil dat. Je woning is namelijk het onderpand van de lening. Om die reden eist een hypotheekverstrekker vaak dat je een opstalverzekering hebt.

Woon je in een appartementencomplex? Dan is de opstalverzekering voor het hele gebouw en alle ruimtes vaak al geregeld door de Vereniging van Eigenaren (VVE). Vraag bij hen een bewijs van de opstalverzekering, dan hoef je die niet zelf af te sluiten.

Schade aan je spullen

Tel eens op wat voor waardevolle spullen je allemaal hebt. Een tv, laptop, horloges of sierraden… Allemaal spullen die gestolen kunnen worden of per ongeluk stuk kunnen gaan. Zeker in een huis met kleine kinderen of huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor diefstal én schade. Je kunt zelfs kiezen voor een aanvullende module All Risk. Dan ben je ook verzekerd als je per ongeluk zelf iets stuk maakt.

Schade aan dure, diefstalgevoelige spullen

De maximale vergoeding voor jouw diefstalgevoelige spullen is € 35.000,-. Heb jij veel dure spullen? En kunnen die makkelijk gestolen worden? Denk er dan over na om die aanvullend extra te verzekeren met Diefstal plus. Je verzekert bijvoorbeeld muziekinstrumenten, audiovisuele apparatuur en computerspullen. Je kiest zelf de hoogte van het te verzekeren bedrag.

Schade aan je spullen onderweg

Sommige spullen neem je mee onderweg. Een laptop naar je werk, een zonnebril in de auto of een mooi cadeau als je op visite gaat bij familie. Als spullen onderweg beschadigen of gestolen worden, ben je verzekerd met een buitenshuisverzekering. Die verzekering dekt ook schade als er iets uit je auto wordt gestolen, iets wat helaas nog weleens gebeurt.  

Tip: Sommige mensen verzekeren bijvoorbeeld in de winkel hun nieuwe bril, tablet of mobiele telefoon. Check en vergelijk altijd de voorwaarden van je buitenshuis­verzekering én de verzekering in de winkel. Zo voorkom je dat je per ongeluk niet teveel verzekert.

Schade aan andermans spullen

Ben je gezellig op een verjaardag bij de buren en maak je daar iets stuk? Of deed jouw hond dat al kwispelend? Dan dekt de inboedelverzekering van de buren de schade niet. Zij kunnen die schade wel verhalen op jou. Zorg daarom dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Daarmee ben je verzekerd voor schade die jij, je gezinsleden of je huisdieren veroorzaken bij een ander.

Schade door verkeerde oplevering nieuwbouw

Wordt jouw huis op dit moment gebouwd? Dat is superspannend en ook leuk: alles wordt precies gemaakt zoals jij wilt! Helaas komt het soms voor dat een huis wordt opgeleverd met gebreken. Soms ontdek je dat pas na langere tijd, bijvoorbeeld als het balkon het water niet goed afvoert na een zware stortbui. Je wilt dan dat de bouwer het werk afmaakt of de schade herstelt. Met de rechtsbijstandverzekering module Consument en Wonen ben je verzekerd voor juridische kosten bij een geschil over de kwaliteit van de oplevering.

Zo geregeld: alle woon­verzekeringen die jij zélf wilt, onder 1 dak

Bij FBTO maken we het graag makkelijk voor je. In een paar minuten kun je in 1 keer de premie berekenen voor álle woonverzekeringen die je nuttig vindt. Je vinkt aan wat je wel en niet wilt en ziet direct de premie. Deze woonverzekeringen vullen elkaar aan. Zonder overlap, zodat je niet teveel betaalt.

Misschien vind je dit ook interessant...