Naar inhoud
slapeloosheid tips

Last van slapeloosheid? Ga de strijd aan!

Draaien, woelen, uren wakker liggen. Last van slapeloosheid? Dat kan grote gevolgen hebben. Je kunt er wat aan doen...
5 oktober 2020
Heb je moeite met slapen? Dan heb je misschien wel last van slapeloosheid, waardoor je overdag niet goed kunt presteren. In Nederland heeft minstens 7% van de bevolking last van slapeloosheid. En dat heeft grote gevolgen. Slecht slapen leidt tot een verminderd concentratievermogen, lagere weerstand en snellere irritatie. Hoog tijd voor een goede nachtrust dus. Enne, wist je dat je zorgverzekering  daarbij kan helpen?

Slapeloze nachten

Slapeloosheid is erg vervelend. Je ligt ’s nachts op bed met je ogen dicht, maar valt niet in slaap. En over 6 uur gaat de wekker alweer. Niet in slaap kunnen vallen is 1 van de 3 vormen van slapeloosheid. Andere vormen zijn ’s nachts vaak wakker worden en juist te vroeg wakker worden. Sommige mensen hebben zelfs last van alle 3 vormen. Gelukkig kun je er iets aan doen.

Hoe ontstaat slapeloosheid?

Vaak heb je geen idee waar de slapeloosheid vandaan komt. Toch is het goed om te weten waarom je zo slecht slaapt. Dan wordt het een stuk makkelijker om het probleem aan te pakken. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Je hebt last van slaapangst
    Lig je ’s avonds op bed en ben je bang dat je (weer) niet kunt slapen? Dan heb je last van slaapangst. Door deze negatieve gedachten raak je steeds meer gefrustreerd en geïrriteerd. Het resultaat? Je ligt onnodig wakker. Je praat jezelf namelijk je slapeloosheid aan.
  • Je hebt last van te veel cortisol
    Naast slaapangst kan ook het hormoon cortisol invloed hebben op je nachtrust. Dit stresshormoon helpt je ’s ochtends wakker te worden en geeft overdag energie. Gedurende de dag neemt het cortisolgehalte steeds verder af, waardoor je moe en slaperig wordt. Daalt het cortisolniveau niet genoeg? Dan ben je ’s avonds nog te alert om in slaap te vallen.
  • Je lichaamstemperatuur is te hoog
    Nachts rond een uur of 4/5 ligt de temperatuur van ons lichaam op zijn laagste punt. Dit is rond de 36 graden. Vervolgens stijgt onze lichaamstemperatuur naar het hoogtepunt van bijna 38 graden, die aan het eind van de middag bereikt wordt. Daarna wordt de daling weer ingezet. De temperatuurdaling is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die slecht slapen in veel gevallen een te hoge lichaamstemperatuur hebben op het moment dat zij gaan slapen.
  • Je biologische klok loopt niet goed
    Iedereen heeft een biologische klok. De biologische klok zorgt voor een goed ritme gedurende de dag en nacht. Staat je biologische klok verkeerd afgesteld? Dan heb je kans op een verkeerd slaap-waak ritme. Hierdoor heb je overdag moeite om wakker te blijven en val je ’s avonds moeilijk in slaap.

Praat met je huisarts

Slechte slapers zoeken niet altijd hulp voor hun klachten. Toch is slapeloosheid goed te behandelen. Heb je last van slaapproblemen? Praat er dan over met je huisarts. Weet je dat een bezoek aan de huisarts onder de dekking van je basisverzekering valt? Voor bezoekjes aan de huisarts betaal je ook geen verplicht of vrijwillig eigen risico. Je huisarts kan je misschien handvaten geven om van de problemen af te komen.

Tips tegen slapeloosheid

Ga je liever eerst zelf de strijd aan met slapeloosheid? Probeer deze tips dan eens:

  • Zorg voor een goed ritme. Regelmaat en vaste slaaptijden zijn erg belangrijk voor een goede nachtrust.
  • Doe overdag geen dutjes, maar bewaar je slaap voor ’s nachts.
  • Zorg voor rust in je slaapkamer. Het moet er stil, donker, opgeruimd en niet te warm zijn.
  • Ga pas naar bed als je slaperig wordt.
  • Doe ’s avonds geen lichamelijke inspanning meer.
  • Drink geen alcohol of cafeïne voor het slapengaan. Eet ook geen grote maaltijden meer, maar zorg er wel voor dat je niet met honger in bed gaat liggen.
  • Zorg ’s avonds voor ontspanning, maar probeer computer-, telefoon- en televisieschermen te vermijden. Het blauwe licht geeft je hersenen het signaal dat je wakker moet blijven.
  • Neem een warm bad of douche voordat je gaat slapen. Zorg wel dat je eerst weer voldoende bent afgekoeld.

Online slaapcursus

Je kunt er ook voor kiezen om een slaapcursus te volgen voor een goede nachtrust. Bij FBTO krijg je een vergoeding voor een slaapcursus van Somnio. Hierbij krijg je 8 weken lang 8 consulten met een ervaren slaapconsulent. Hij of zij helpt je met praktische opdracht en adviezen, afgestemd op jouw situatie. Zo pak je de oorzaak van je slapeloosheid aan en krijg je verschillende handvatten om nu en in de toekomst beter te slapen. Goed nieuws: de slaapcursus van Somnio krijg je vergoed met de module Zorg & Herstel.

Wil je liever persoonlijke begeleiding? Dan kun je terecht bij een thuiszorginstelling voor de cursus Slapen kun je leren. Lees hier meer over de vergoeding voor een slaapcursus. Slaap lekker vast! 

Misschien vind je dit ook interessant...