Naar inhoud

Elektrische autorijders. Hoe doen zij het?

Waar moet je aan denken als je van plan bent om een elektrische auto aan te schaffen.
16 september 2019

Elektrisch rijden is hip

Het is beter voor het milieu, in sommige gevallen betaal je geen wegenbelasting en je hoort nauwelijks lawaai. Elektrisch rijden is hip. Wij zetten de cijfers van elektrische auto’s in Nederland én de voor- en nadelen op een rijtje.

“Hij rijdt heerlijk. En het feit dat ik duurzaam bezig ben, maakt het extra leuk."

Is een elektrische auto duur?

Elektrische auto’s zijn al lang niet meer alleen voor mensen die het kunnen betalen. Er komen steeds meer kleinere, betaalbare modellen bij. Toch kost elektrisch rijden 10% meer dan rijden in een benzine-auto, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dat komt vooral door de hogere aanschafwaarde. Als je kijkt naar de kosten per kilometer, is elektrisch rijden wél voordeliger. Je betaalt ongeveer 3 à 4 cent per kilometer, tegenover gemiddeld 39 cent per kilometer in een benzine-auto (Nibud). 

Hoe laad je een elektrische auto op?

Volledig elektrisch of plug-in hybrid: alle soorten elektrische auto’s moet je opladen aan een laadpaal. Dat kan op drie manieren: thuis, bij een publieke oplaadpaal of bij een snellaadpaal. Thuis kun je een eigen laadpunt laten installeren op een aparte groep van de meterkast. Terwijl jij slaapt, laadt de batterij van je auto weer op. Door heel Nederland staan publieke laadpalen. Hier kun je in ongeveer 4 uur je auto helemaal opladen. Je hebt er wel een laadpas voor nodig, die bijhoudt hoeveel stroom je afneemt. Als je snel weer verder wilt, kun je ook terecht bij een van de snellaadstations in Nederland. In ongeveer een half uur vul je de batterij van je auto voor 80%.
Elektrische auto tekening
Elektrische auto opladen

Wist je dit al over elektrisch rijden?

Over elektrisch rijden valt nog veel meer te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • het kabinet graag wil dat er vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht?
  • en dat de stad Amsterdam vanaf 2030 geen benzine- en dieselauto’s meer toe wil laten?
  • Nederland de meeste openbare laadpalen van de hele EU heeft? In Griekenland kom je minder ver met een elektrische auto: daar waren in 2018 pas 38 laadpalen te vinden (bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
  • de Nissan Leaf en de elektrische Volkswagen Golf na de Tesla de bestverkochte elektrische auto’s zijn? (bron: RDC)
  • je in steeds meer parkeergarages binnen het tarief ook je auto op kan laden. Shoppen en laden tegelijk! (bron: Bovag)
  • elektrische auto’s helemaal niet zo nieuw zijn? In 1913 reden er in Amsterdam al 80 elektrische taxi’s rond! (bron: NRC)

Stel zelf je autoverzekering samen

Heb jij een sportauto, elektrische auto of rij je in een heel ander model? En wil je daar zonder problemen van genieten? Kies dan voor de juiste autoverzekering.

Weten hoe andere autoliefhebbers rijden? Lees het in de rest van de verhalen