Naar inhoud

De eerste Lada

Toen Martijn een foto van een gepimpte Lada zag wist hij: dit is mijn droomauto.
16 september 2019

De eerste oude Lada van Martijn

De liefde voor speciale auto’s is bij Martijn Timmers (26) ontstaan toen hij als veertienjarige samen met zijn vader een auto (Burton) bouwde. Toen hij later een foto zag van een gepimpte Lada 2106 was hij meteen overtuigd: dit was de auto waar hij van droomde. Stoer, uniek en retro in een modern jasje. Inmiddels heeft Martijn twee Lada’s. Met 1 daarvan heeft hij een roadtrip van ruim 1.500 kilometer gemaakt, maar zijn volgende droomreis gaat nog veel verder weg.

Op zoek naar de perfecte Lada

“Ik wist al vroeg dat ik een Russische Lada wilde. Maar ze zijn behoorlijk zeldzaam. Daarom heeft het drie jaar geduurd voordat ik hetzelfde model vond als op de foto die ik ooit zag. Behalve in Nederland, heb ik ook in Litouwen gezocht, omdat mijn ex-vriendin daar woonde. Uiteindelijk vond ik, gewoon in Nederland, een Lada 2106 uit Polen. Goed onderhouden en inclusief APK. Alleen was hij nog niet helemaal naar mijn smaak. Op de oprit van mijn ouders heb ik de originele velgen opgeknapt, er luchtvering ondergezet en het chassis zeven centimeter verlaagd. En steeds als ik bezig ben, bedenk ik weer iets nieuws. Zo blijf ik sleutelen.”
Bestuurder in oude Lada
Oude rode Lada

De Lada krijgt veel aandacht op de snelweg

“De Lada ziet er natuurlijk wel indrukwekkend uit, maar hard gaat-ie niet. Op de snelweg word ik vaak ingehaald. Gelukkig steken veel mensen wel hun duim op als ze me voorbijrijden. En ook op parkeerplaatsen krijg ik veel aandacht. Veel mensen willen meer weten over het model of maken foto’s. Dat maakt me trots en bevestigt dat het wel een unieke en bijzondere auto is.”

Toeren met de vrienden van de Rat Rod Car Club

“Ik ben lid van een Rat Rod Car Club. Dit is een club van eigenaren van roestige auto’s. Eigenlijk klopt het niet helemaal, omdat mijn eerste Lada strak in de rode lak zit. Sinds kort heb ik ook een tweede Lada, een Lada 2104. Deze is wel een beetje roestig, dus zo pas ik er toch tussen.”

“Inmiddels zijn we echte vrienden geworden en gaan we regelmatig toeren of naar autoshows. Vaak gaan we een heel weekend. Dan neemt iedereen zijn tent mee. En dan genieten we met zijn allen van alle bijzondere auto’s.”

Detail oude Lada
Man zit op neus van rode oude Lada

Op reis met een achterbak vol reserveonderdelen

“Vorig jaar ben ik met de club naar Engeland geweest. Spannend, omdat ik niet wist of de Lada het ruim 1.500 kilometer zou volhouden. Voor de zekerheid had ik online allerlei reserveonderdelen gekocht om mee te nemen. Denk aan een startmotor, hoofdremcilinder, een radiatorslang en een dynamo.”

“Gelukkig heb ik niets nodig gehad en had de Lada nergens last van. Zelfs de koeling bleef gewoon werken, terwijl het ruim 35 graden was. Ik was en ben een trotse Lada-eigenaar! Een clubgenoot kreeg wel pech, want zijn radiatorslang begaf het. Gelukkig had ik die ook in de achterbak en hebben we zijn auto gerepareerd met Lada-onderdelen.”

Roadtrip naar Rusland

“De reis naar Engeland is nog maar het begin. Mijn grote droom is om met mijn eerste Lada een tocht van ruim 8.000 kilometer te maken. Naar Toljatti, de Russische stad waar Lada vandaan komt. De geboorteplek van mijn auto.Maar voor ik hieraan begin, ga ik haar nog een keer van binnen en buiten goed nakijken. Want 8.000 kilometer gaat wel iets verder dan 1.500 kilometer.”

Tips

Ga je met je eerste Lada op reis? Dan zijn dit mijn tips:

  • Laat je auto voor je vertrekt heel goed nakijken door een erkende garage
  • Pas je planning dan aan op je reistempo en niet andersom
  • Zorg voor voldoende reserveonderdelen
  • Neem de tijd om te genieten van het moment: je Lada en jij samen op pad
  • Voer een waardebepaling van je auto uit. Bepaal dan of een WA-verzekering genoeg is óf dat je ‘m beter allrisk kunt verzekeren
Kies de autoverzekering die bij je past
Detail oude Lada

Deel jouw eerste ervaring met #DeEerste en maak kans op een polaroidcamera!

Jouw eerste ervaring wordt nog leuker als je hem deelt. Met je vrienden én met ons! Zet de foto op Facebook of Instagram met #DeEerste, tag @FBTO en maak kans op een polaroidcamera. Check hier de actievoorwaarden (pdf) en doe mee!

Jouw gouden oudje ook goed verzekeren

De FBTO Autoverzekering stel je samen zoals jij dat wilt. Je vult je basis autoverzekering aan met modules die bij jou passen. Zo kun je ook een oude Lada precies op maat verzekeren. Bereken meteen je premie.

Met de hele autoclub op pad

Neem jij vaak je vrienden mee in je bijzondere auto? Dan is onze inzittendenverzekering heel handig. Bekijk de inzittendenverzekering.

Ontdek meer De Eerste

In de serie De Eerste vertellen FBTO-klanten over hun eerste. Van de eerste oldtimer tot de eerste elektrische auto. Wat kun jij leren van hun ervaringen? Lees hun verhalen.