Naar inhoud

Aanschafwaarde vs. dagwaarde van je auto

Wat krijg je terug voor je auto? De aanschafwaarde of de dagwaarde? Voorkom verrassingen. Lees hoe je verzekerd bent.
22 december 2018

Stel: je krijgt een ongeluk met je occasion en de auto is total loss. Je baalt flink, want je hebt hard gespaard voor je tweedehandsje. Wat veel mensen niet weten, is dat ook bij occasions de aanschafwaarde soms wordt vergoed. Dat hangt af van de soort verzekering die je hebt. Wat krijg jij vergoed: de aanschafwaarde of de dagwaarde van je auto?

Verschillende waardes van je auto

Nieuwwaarde, aanschafwaarde en dagwaarde. Je auto heeft heel wat waardes. Het is dan soms ook moeilijk om door de bomen het bos te zien. Laten we daarom beginnen bij het begin: de nieuwwaarde. De nieuwwaarde is de waarde van een nieuwe auto. Hij komt dan vers uit de fabriek en kost de volle pond. Naast de nieuwwaarde heeft elke auto een aanschafwaarde. De aanschafwaarde is het bedrag dat je hebt betaald voor de auto. Dit kan voor een nieuwe auto zijn, maar ook voor een occasion. Als laatste hebben we de dagwaarde. De dagwaarde van je auto is de waarde van je auto op dit moment. Bij een ongeluk krijg je meestal de dagwaarde vergoed, maar sommige verzekeringen bieden een aanschafwaardevergoeding.

Aanschafwaarde terug bij diefstal of total loss

Heb je een WA-Plus of WA-Casco verzekering van de FBTO Autoverzekering? En wordt je auto binnen 3 jaar na aankoop gestolen of total loss gereden? En wordt deze schade vergoed door je WA-Plus of WA-Casco verzekering? Dan krijg je de aanschafwaarde van je auto terug. Dat noemen we aanschafwaardevergoeding. Het maakt niet uit of je een nieuwe of tweedehands auto hebt, zolang je er maar niet meer dan € 50.000,- voor hebt betaald. Je auto wordt total loss verklaard als de reparatiekosten hoger zijn dan twee derde van de aanschafwaarde. Is de aanschafwaarde hoger dan € 50.000,-? Dan geldt een aparte regeling. Je krijgt dan de dagwaarde van je auto + 10% vergoed.

Dagwaarde van je auto

Heb je je auto langer dan 3 jaar? Dan krijg je bij diefstal of total loss de dagwaarde vergoed. Ook als de dagwaarde hoger is dan de aanschafwaarde. De dagwaarde van je auto wordt door onze expert bepaald. Heb je een WA verzekering? Dan ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen auto of eigen spullen. Ook niet bij diefstal.

Verzeker je voor pechhulp

Soms laat je auto je even in de steek. Of je nu een nieuwe auto of een occasion hebt: een lekke band ligt altijd op de loer. Als je stil staat met pech, is het wel fijn om snel geholpen te worden. Verzeker je daarom voor pechhulp. Meer over de FBTO Pechhulp lees je in onze blog 'verzekeren voor pechhulp'.

Misschien vind je dit ook interessant...