Naar inhoud

Iemand heeft schade door jouw schuld

Iemand anders heeft schade. En dat is jouw schuld. Of die van je kind, huisdier of een logé. Dan kun je aansprakelijk zijn voor de schade. Je bent hiervoor verzekerd met een woonverzekering. Op deze pagina leggen we uit welke verzekering je nodig hebt. En wat je doet bij schade.

Aansprakelijkheid­sverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd als je schade veroorzaakt aan iemand anders. Of aan de spullen van iemand anders. Ook als je op dat moment in het buitenland bent. En – wel zo fijn – een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade ook als deze is veroorzaakt door logés of huisdieren. Wil je je kind ook meeverzekeren? Dat kan! Het is dan wel belangrijk dat je hem of haar meerekent in de gezinssamenstelling bij het afsluiten.

Goed om te weten: naast een aansprakelijkheidsverzekering, bestaat er ook een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor motorvoertuigen. Deze is verplicht als je een motorvoertuig hebt. Je krijgt dan schade vergoedt die je met je motorvoertuig aan anderen maakt.

Verzekerd bedrag

Tijdens het afsluiten van je aansprakelijkheidsverzekering heb je zelf gekozen hoeveel je maximaal vergoed krijgt bij een schade. Dit heet het verzekerd bedrag. Standaard ben je tot een bedrag van € 1.500.000,- verzekerd. Dit bedrag kun je verhogen naar € 2.500.000,-. Wat je precies gekozen hebt, vind je terug op je polis.

Wat te doen bij schade aan een ander?

Jij of 1 van je gezinsleden hebben schade veroorzaakt aan iemand of de spullen van iemand anders. Je bent vast erg geschrokken. We helpen je graag om alles zo snel mogelijk op te lossen.

  1. Zoek uit wie de schade heeft veroorzaakt
    Is het niet helemaal duidelijk wie de schade heeft veroorzaakt? Zoek dat dan goed uit. Is het bijvoorbeeld een gezinslid, logé of huisdier? Nadat je de schade bij ons hebt gemeld, zoeken wij ook nog precies uit wie er volgens de wet aansprakelijk is.
  2. Vraag of degene met schade zelf verzekerd is
    Heeft de partij die schade heeft zelf ook een verzekering? Het kan zijn dat hij of zij meer geld krijgt van zijn eigen verzekering. Check dit dus voordat je de schade meldt.
  3. Verzamel informatie
    Is er bijvoorbeeld sprake van een dagvaarding of een brief waarin je aansprakelijk gesteld wordt? Verzamel alle informatie
  4. Meld de schade bij ons
    Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk de schade gemeld hebt. In ieder geval binnen 2 weken. Dat gaat makkelijk én het snelst online via MijnFBTO. Gewoon 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Toch liever een medewerker spreken? Dan kun je hier contact opnemen met ons.

Wat krijg je vergoed?

Wordt je schade vergoed? Dan krijg je een vergoeding voor de kosten van de schade die iemand anders heeft. Maar ook een vergoeding voor noodzakelijke kosten die gemaakt moeten worden door de schade.

Eigen risico bij aansprakelijkheid

Je betaalt geen eigen risico als je een schade vergoed krijgt vanuit de aansprakelijkheidsverzekering. Je hoeft dus niet eerst een gedeelte zelf te betalen.

Veelgestelde vragen

Je kunt de verzekering voor jezelf afsluiten, maar ook voor je gezinsleden. Denk hierbij ook aan je partner en kinderen. Óók kinderen die voor hun voltijdstudie op kamers wonen. Of je stiefkind of pleegkind die (vaak) bij je woont. Kies de gezinssamenstelling die bij je past als je de aansprakelijkheids­verzekering afsluit. Kies voor 1, 2 of 3 of meer personen.

Nee, schade aan je eigen spullen is niet verzekerd. De aansprakelijkheids­verzekering vergoedt schade die je veroorzaakt aan iemand anders of de spullen van iemand anders.

Je kunt de optie Verzekerd bedrag het hele jaar door aanpassen. Neem dan contact met ons op. Het bedrag is direct aangepast en je premie verandert meteen.

Ja, je huisdieren vallen onder jouw aansprakelijkheidsverzekering. Springt je hond net iets te enthousiast tegen de buurman op? Of zet je kat haar nagels in de bank van een vriendin? Dan kun je daarvoor dus een vergoeding krijgen vanuit je aansprakelijkheidsverzekering.

Hebben de takken van jouw boom het raam van de buren doen barsten? Meestal ben je niet aansprakelijk als de schade is veroorzaakt door een storm. De buren kunnen de schade dan bij hun eigen verzekering melden. Alleen als jij de schade had kunnen voorkomen, ben je aansprakelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van achterstallig onderhoud.

Meer over de aansprakelijkheids­verzekering

Lees alles over je woonverzekering, zoals de aansprakelijkheidsverzekering. Bekijk onze blogs met slimme tips en handige informatie.